Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

VÅRDA DUNPLAGG

Dun är ett material som ger mycket värme i förhållande till vikt. Men det är ett naturmaterial, det kräver lite mer vård för att bevara kvalitén än isolering i syntet.

Vård & förvaring
Vårdar man sina dunplagg så håller generellt dun under längre tid än syntet som har en förmåga att ge upp lite tidigare. Plagg i dun har ofta ett slitstarkt yttertyg som skall tåla påfrestningar, väder och vind. Men om det blir genomblött, se alltid till att det får torka ordentligt.

Dunkläder skall förvaras så luftigt som möjligt, låt ditt dunplagg förvaras luftigt - aldrig komprimerad i en packpåse. För att dunet skall värma dig optimalt behöver dunet kunna bli så fluffigt som möjligt; det är luften mellan allt dun som isolerar från kyla och värmer dig. Om du förvarar plagget komprimerat så kommer dunet tryckas ihop och brytas sönder - dunet kommer inte bli lika fluffig och därmed ge sämre isolering.

Om det skulle bli ett hål på dunplagget skall den lagas med en gång, du vill inte att dun smiter ut. Laga temporärt med silvertejp eller vad du har tillhands och laga ordentligt när du kommer hem. Se mer under våra råd för reparation av textilier.

Tvätt

Tvätta dunplagget när det verkligen behövs. Fläckar är alltid bättre att försöka handtvätta bort med hjälp av ljummet vatten, milt tvättmedel och en svamp. Läs noga vad tvättråden säger, oftast är det max 40°C och ett milt tvättmedel, gärna ett som är anpassat för dun. Använd aldrig sköljmedel då tar bort en del av dunets isolerande effekt och du skall heller aldrig kemtvätta dunprodukter då kemikalierna är skadliga för dunet.

Efter tvätt torktumlas dunplagget på låg värme. Använd helst inte tennisbollar när du torkar, de kommer slå sönder dunet och försämra möjligheten att fluffa upp sig och därmed ge sämre isolering. Använd hellre en stor torktumlare så plagget får tillräckligt stor plats att luftas och dunet kan expandera. Se till att dunet verkligen är torrt och har finfördelat sig innan du tar ut plagget.

Produkter för att vårda & reparera

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM