Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Tvätta & vårda friluftskläder

Kläder mår bra av att underhållas och hållas rena. Men tvätta aldrig i onödan - varje tvätt sliter på plagget och miljön. Allmänt rekommenderas det att enbart tvätta när det verkligen behövs, plagget och alla dess detaljer med knappar, blixtlås och kardborreband slits alltid lite extra vid varje tvätt.

Börja därför alltid med att vädra ditt plagg. Tex lukt från lägerelden kan lätt luftas bort om du först sprayar med en blandning av vatten och ättika. Testa alltid först på en liten yta. Spraya därefter på hela plagget, låt det hänga ute ett dygn - all lukt kommer vara absorberad.

Hjälper inte luft och ättika - handtvätta smutsiga partier med ljummet vatten och milt tvättmedel. Skrubba med en mjuk borste vid behov.

När du väljer att tvätta i maskin, tvätta hellre i 30°C än i 40°C. Använd ett milt tvättmedel och använd aldrig sköljmedel.

Vaxa friluftskläder
Friluftsbyxor, jackor och andra plagg som är tillverkade av en bomullsblandning med mer än 20% bomull går att vaxa! Himla bra. Vaxet gör plagget tätare och står därför emot väder och vind bättre. Även slitstyrkan förbättras och den står emot smuts bättre - vaxet ökar livslängden på plagget. Vi rekommenderar Fjällrävens Grönlandsvax. Tillverkat av paraffin och bivax är det mer skonsamt mot både dig och miljön än många andra alternativ.

Som en anekdot kom idéen att vaxa sina kläder från Fjällrävens grundare Åke Nordin, som under sin tid som backhoppare alltid tog skidvalla på byxorna innan han satte sig på den blöta bänken för att vänta på sin tur att göra ett nytt hopp. Paraffin och bivax, enkelt och genialt!

Att vaxa är enkelt. Kom bara ihåg att aldrig vaxa på stretchtyg, det riskerar att smälta. Du behöver inte heller vaxa hela byxan eller jackan, det räcker ofta med de mest utsatta partierna. Vaxa gärna lite extra på sömmar, så håller de lite bättre mot väta och slitage. Och blir du inte nöjd - det mesta av vaxet kommer försvinna vid nästa tvätt.

1. Applicera
Vaxet gör väven tätare och ökar dess förmåga att stå emot vind och vatten. Vaxning ökar också plaggets slitstyrka och livslängd. Gnid med långa drag ut ett tunt, jämnt lager på tyget.

2. Värm In
Värm in vaxet i tyget med ett strykjärn på låg till medelhög temperatur. Du kan också använda en hårtork.

3. Repetera
Värm in flera lager vax på utsatta områden som skuldror, huva, knän och bak.

Skalplagg
Skalplagg som har ett membran skall hållas rena och impregnerade. Skalplagg slits snabbare om membranen utsätts för smuts och salt från kroppssvett. Så tvätta ditt skalplagg när det är smutsigt eller blivit utsatt för mycket svett. Använd tvättmedel anpassat för plagg med membran. Vi har tvättmedel från bland annat Fjällräven och Organotex som passar ypperligt till alla typer av skalplagg, oavsett märke.

När är det dags att impregnera?
Om plagget förvarats och inte använts på ett tag är det en god idé att impregnera på nytt. - Om vattnet inte längre pärlar sig på plagget utan tränger in i materialet är det dags att återimpregnera plagget.

Tvätt eller spray?
Använd en impregnering som tvättas in eller sprayas på. Båda varianterna ger samma effekt, välj det som passar dig bäst.

Produkter för att vårda & reparera

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM

Bli prenumerant och få 150 kr rabatt vid ett köp för minst 1500 kr.

Signa upp här för äventyrsinspiration, kommande events och erbjudanden som vi hoppas kommer förgylla ditt friluftsliv!

När du registrerat dig skickar vi en kod till din e-postadress som du använder vid din beställning för att få 150 kr rabatt.