Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Förberedelser för vinterfjäll

Fjällens magi är något så otroligt vackert, men speciellt vintertid är det med stor respekt för naturen och snabba väderomslag som man ger sig ut på tur. Det krävs helt enkelt fler förberedelser än sommartid för att på ett säkert sätt färdas i vinterfjällen, och när det gäller att ha varm mat till hands att mätta magen med för att hålla humöret på topp när orken börjar tryta.

Text & Bild: Mette Pökelmann

Hur gör man då för att enklast hålla sig mätt på turen, och hur mycket mat ska man beräkna? Vilka rätter är lämpliga att packa med sig ut på fjället, när man har både begränsat med gas, kokkärl, rinnande vatten och packutrymme? Frystorkad mat på portionspåse är givetvis ett alternativ, men kostnaderna drar snabbt iväg om man ska vara ute länge. Därför kan man med lite kreativitet, en ugn eller en svamptork göra fantastiskt goda rätter som man själv torkar och paketerar.


Inför min långtur har jag både gjort vanliga vardagsrätter, men när tiden inte ville räcka till fick jag ta en genväg till åtminstone nästan hemlagad fjällmat. Några tips för lyckas med torkningen av exempelvis grytor är inte lägga till så mycket vätska som du tänkt ha när den väl serveras, och att låta den koka utan lock så att det dunstar en hel del av vätskan redan i stekpannan innan själva torkningen. Torkningen sker sedan enklast på 50 grader i ugn eller i svamptork, tills maten är knastertorr (om det är kött så blir det lite läderaktigt), tar vanligtvis minst 12-16 h. Sedan kan man förpacka maten i portionspåsar.

Är det stora klumpar av mat så rekommenderar jag att mortla maten lite lätt för att minska på tillagningstiden i fält. Har man möjlighet till vacuumförslutare kan man givetvis använda en sådan, men hållbara fryspåsar fungerar också för att förpacka portionspåsar. Fram tills man åker iväg på sin tur kan dessa torkade maträtter med fördel förvaras i frysen för att ytterligare öka hållbarheten.

Vill man göra ännu enklare maträtter kan man komponera ihop rätter på torkade ingredienser som man hittar i affären med kort tillredningstid, så som makaroner, tomatsoppepulver, mjölkpulver, röda linser eller liknande. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Själv har jag exempelvis insett att havregrynsgröt är rätt tråkigt om man är ute många dagar på rad. Därför piffar jag till det redan hemma när jag packar det i portionspåsar med antigen kanel eller några matskedar blåbärs- eller nyponsoppepulver. Då blir det en smaksatt gröt direkt när man kokar upp den. 


 Jag har inför den här turen gjort rätter som saffransrisotto, köttfärssås med svarta bönor, grön- och röd linsgryta, viltskav, chicken tikka masala och risgrynsgröt. Jag räknar med två mål varm mat per dygn och därutöver frukost i form av havregrynsgröt och risgrynsgröt. Från ett överskottslager har jag köpt en mängd nötter och choklad som jag packar med i påsar för varje dygn, så att jag kan snacksa ordentligt under dagens turer. Eftersom vinterfjällen gör att matlagning utan tält svårt, så har jag med en mattermos där jag lägger den förberedda lunchen redan på morgonen. Således packar jag bara upp mitt kök morgon och kväll för att tillreda mat.

När pulkan är packad och hundarna kopplade, då är det inte mycket som slår känslan att glida fram på turskidorma i fjällen. Så kargt och kyligt, men samtidigt en plats där själen kan få vila från vardagens stress.

Ni kan läsa mer om vårt äventyr på våra kanaler på instagram @mettehenrika och @bonnieventures.

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM

Bli prenumerant och få 150 kr rabatt vid ett köp för minst 1500 kr.

Signa upp här för äventyrsinspiration, kommande events och erbjudanden som vi hoppas kommer förgylla ditt friluftsliv!

När du registrerat dig skickar vi en kod till din e-postadress som du använder vid din beställning för att få 150 kr rabatt.