Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Logga ut i det blå

Lugn och ro, säger du? Haffa en vän, en kajak, en vacker vårhelg – och paddla tills ni inte ser annat än vatten och klipphällar. Utemagasinets Henrik Trygg och Mårten Ajne rapporterar från en utloggad helg i Stockholms södra skärgård.

Text: Mårten Ajne Bild: Henrik Trygg

Vårvatten

Nyss skar skridskon över ytan, nu har vintern släppt sitt grepp. Kallt och klart, sikt till botten och såsigt trögflytande vatten. Den blekaste bleken krusar inte för brisen, hittas bara där vattnet är som kallast. Nog kan det vara svettigt att veva paddel, men våga inte välta utan torrdräkt.

Båtarna vilar på land
I fjärran dunket från en Waxholmsbåt, annars rent som i den frusna vinter. Förgängligheten avslöjas av sjöfåglarnas hastande mot häckningsplatserna, grågässens käbblande och gudingarnas svartvitblänkande böljande aprilband mot blekets horisont. Våga vara lat, inga sträckor, låga slipade klipphällar och den fria horisontens valium. Ett tidigt tält vid bassängen där eggen nyss gled bekymmerslöst och friktionsfritt. Skridskorna är med såklart, men kan inte släppas fria. Tala lågmält tröstande, allt kommer att bli bra igen.

Pick och Pack
Varmt, varmare, varmast. Det frigivna vintervattnet kyler när solen stänger för dagen. Inga raska skär står för uppvärmning. Här sitter man otillfredsställd kvar i kylskåpet. Packa varmt som för den kallaste skridskodag, bästa dunjackan och varmaste sovsäcken. Mössa på.

Blekets drömmar

När det stillnar framåt kvällen blir blekets blankis tankens väg till länge drömda färdmål. Med ett besök i förbjudna skåpet – innehållet lämpligt medtaget – får tanken kraft och historien vingar. Den bästa sanningen är den som roar, den vi vill tro på. I skymningen har vi redan nått långt bortom svunna vändpunkter, varje bedrift svällt till dubbelt äventyr. Fler besök i förbjudna skåpet. Smågnolande till mörkrets lägring vittrar historierna stillsamt sönder i jojkande isförsvinnarsånger.

Startgas

En iskall vårmorgon fordrar startgas hellre än frukost. Hur ska man annars locka sig själv ur sovsäckens värme? Smågrus, logdamm och andra hälsofibrer får vänta till en nyttigare resa. På skäret saknas hälsoinstruktörens biträde med nyttighetens gastro-intestinala konsekvenser. Gasköket fixar morgonsilen. Wienerbröden bäddas ner i sovsäcken för en lagom flytande och lättsvald blandning. Bara en bottenfrusen själ kan vara svartare än det giftiga kaffet. Ögonen bågnar, öronen ryker, varvtalet ökar. Skruva upp tomgångsskurven med en laddning till.

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM