Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Vildland

Din varukorg

Vi är i början av februari och som flugfiskare är det en hård prövning denna årstid. Ute är det oftast vinter och isarna ligger tjocka. För oss som bor i västra delarna av Sverige längtar vi till första april då havsöringspremiären äger rum och anger startskottet för kommande flugfiskesäsong. Men det finns en ljusning i horisonten och det är att styra kosan söderut till Skåne!

Text: Paul Svensson Bild: Paul Svensson & Henrik Trygg

I Skåne startar havsöringssäsongen den första januari och längst med de skånska kusterna kan man finna ett havsöringsfiske i världsklass.

Tillsammans med Fredrik, min vän och fiskekamrat sedan många år tillbaka, har vi som tradition att fiska i Skåne varje vinter. Av olika anledningar har vi inte kunnat komma ut de sista åren men mitt i februari när ljumma vårvindar tillfälligt sveper över södra Sverige känner vi fiskesuget och bokar in en helg på sydkusten.

Vi anländer Österlen en frostkall lördagsmorgon när vi kör igenom Brösarps Backar möter oss en soluppgång i horisonten som får oss att fundera om vi verkligen är i Sverige mitt i februari! Vi är tvungna att stanna och kliva ur bilen. Det är fullt med sjöfåglar både i luften och i vattnet och vårkänslorna sköljer över oss. Det finns hopp om flugfiskelivet trots allt!

Så här tidigt på säsongen är det kallt i vattnet. Vi mäter upp 4 grader på morgonen och vi hoppas att solen skall värma upp vattnet under dagen. Vi väljer att fiska ett grundområde med mycket sten och tång. Det är ganska få bytesdjur i det kalla vattnet och vi kan se enstaka märlor.

Det är spännande att fiska dessa kuststräckor i knädjupt vatten och lägga kasten nära tångbuskarna och stenarna.

Fredrik väljer att knyta på en klassisk havsöringsfluga, en grå Magnus. Fredrik börjar att fiska från land för att sakta söka sig längre ut. Kasten läggs ut nära en större sten och i tredje kastet hugger det hårt och Fredrik tjoar med böjt spö!

Havsöringen är stark i det kalla vattnet och det tar en stund innan Fredrik kan håva en knallblank havsöring som sedan får gå tillbaka. En fantastiskt bra start på dagen! Vi fortsätter att fiska av området med stenar och tång på knädjupt vatten. Det dröjer inte länge innan vi har fiskkontakt igen. Först hugger en öring på min bruna räka och släpper efter ett par sekunder, kort efter drillar Fredrik en färgad fisk som får gå tillbaka.

Efter ett par timmars fiske är det skönt att gå upp för att göra lite lunch. Idag har vi valt att testa ett för oss nytt koncept. Mjukkonserver från 24 Hour Meals vars produkter används bland annat av försvarsmakten. Man kan värma maten i värmepåse eller i kastrull. På menyn står Spagetti Bolognese. Vi värmer maten i vårt Primus kök och vi kan bägge konstatera att det smakar riktigt bra och vi blir ordentligt mätta.

Efter mat och kaffe väljer vi att flytta oss till en ny havsöringslokal. Den liknar den föregående, ett område med många stenar och en varierad botten av tång, sten och sand. Det är ganska mycket tång som sticker upp i lågvattnet. Jag letar mig fram till en gammal anlagd stenpir ut i vattnet och där är det något djupare. Redan i första kastet hugger en öring och jag missar i mothugget. Jag lägger flugan nära tångkanten och lyckas landa fyra öringar i ett område ungefär lika stort som ett badkar. Solen går ner och huggen uteblir. Trötta, rödmosiga och glada packar vi ihop och vänder skutan hemåt i en nästintill lika skön solnedgång som den tidigare soluppgången.

Utrustning:
Jag fiskar vanligen med ganska snabba 9 fots flugspön i klass 6 och i klass 7. En viktig del i utrustningen är fluglinan. Det finns många bra fluglinor idag som är utformade för havsöringsfisket. Ofta är man ute långa dagar och inte sällan blåser det vid kusten och då behöver man ha en lina som är lättkastad vilket innebär att den skall klara av lite motvind. För dessa blåsiga dagar fiskar jag med Rio Outbound short intermediate lina. Det är en lina med kort klump som laddar spöt snabbt. Det innebär att man inte behöver göra många luftkast innan man får ut linan och man orkar kasta en hel dag. Jag väljer nästan alltid en intermediate lina tidigt på säsongen. Den ligger strax under ytan och man har en bra kontakt med flugan även när det går vågor, vilket inte är lika lätt med en flytlina tycker jag.

En linkorg är ett bra tillbehör. Särskilt när man fiskar med intermediate- och sjunklinor som har en förmåga att fastna i tång och sten. Med linkorgen blir det längre kast och ett mer harmonisk fiske.

En vadarstav kan också vara till en god hjälp. Vissa bottnar är steniga med mycket tång och det kan vara vanskligt att vada i dessa områden samtidigt som vågorna slår in.

Fisketips:
Tidigt på säsongen när vattnet är kallt gäller det ofta att hitta grunda områden som värms upp av solen. Där hittar man oftast havsöringens bytesdjur. Börja gärna lägga kasten på land innan du vadar ut. Väldigt ofta står öringen väldigt grunt och nära land. Kolla gärna om det finns fåglar i vattnet. Där svanar och andra sjöfåglar äter under ytan finns maten och där kommer också havsöringen att jaga. Var inte rädd att fiska på knädjupt vatten tidigt på säsongen. När jag fiskat av ett område flyttar jag mig tills jag får kontakt med fisk. Ofta kan det stå flera fiskar på en liten yta och det kan löna sig att lägga kasten i samma område.

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM