Fri frakt över 499 Kr

Leverans 1–3 dagar

Dam
Herr
Utrustning
Fiske
Varumärken
Vildland

Varukorgen är tom

Rogen runt på turskidor

Att ta sig mellan fjällstugor är ett fantastiskt sätt att spendera några dagar ute på fjället, utan att behöva tälta men ändå få uppleva känslan av att vara långt borta från civilisationen. Dessutom försvinner mottagningen på telefonen ibland om du har tur.

Svenska Turistföreningen har fjällstugor som är utplacerade på en dagsturs avstånd mellan varandra, även Länsstyrelsen förvaltar fjällstugor som är tillgängliga för frilufsare.

För den som längtar efter fjäll, men kanske inte av den brantaste sorten är Rogen runt perfekt. Rogen ligger i Härjedalen, precis vid gränsen till Dalarna. Att ta sig Rogen runt är en rutt lagom för en långhelg med tre övernattningar i fjällstugor och utgångspunkt från Grövelsjön Fjällstation. Är du dessutom ny på turskidor är det här en fin nybörjartur då den är relativt flack och lättåkt. Men det är fortfarande fjällmiljö, så helt platt är det såklart inte.

Från Grövelsjön Fjällstation tar man sig upp för Långfjället och vidare ut i gränstrakterna mellan Härjedalen, Dalarna och Norge. Miljön är en skön blandning av fjäll, skog och mängder med små sjöar. Landskapet är väldigt speciellt där inlandsisen har lämnat kvar långa åsar av morän och sjöar emellan som är omringade av runt 1000 meter höga fjäll. Ovanlig och härlig miljö att skida runt i.

I naturreservatet bor även Sveriges enda grupp av myskoxar, de har sitt vinterrevir i Rogenområdet!

Till Grövelsjön Fjällstation kan man ta sig via tåg till Mora och sedan anslutningsbuss till fjällstationen eller med egen bil ända fram till fjällstationen. På fjällstationen går det även att hyra all skidutrustning.

Dag 1 - STF Grövelsjön Fjällstation - STF Storrödtjärnstugan - 21 km

Att man måste börja turen med att ta sig uppför Långfjället kan tära något på humöret, men stanna ofta och vänd dig om och njut av utsikten om det känns motigt. Allt jobb kommer att löna sig, var så säker. Det är en väldigt fin tur med stor variation på miljö, allt från fjäll till sjö och skog. Sista biten mot Storrödtjärn går lätt nedför, belöningen ser man längre ner: den lilla fjällstugan helt ensam på kalfjället. Dubbel belöning när stugvärden möter med ett glas saft och man kan pusta ut på trappan en stund och njuta av att första dagen är avklarad.

I en fjällstuga har man precis allt man behöver, men inte mer än så. Vatten hämtar man själv i en källa en bit från stugan. Ved hugger man och bär in. Det är gasspis och oljelampor. Våningssängar och braskamin. Utedass och pannlampa.

Dag 2 - STF Storrödtjärnstugan till STF Rogenstugan – 13km.

Det blir en ganska kort dag på skidor, så ingen mening att stressa iväg på morgonen. Första delen går genom vacker skog tills man kommer till sjön Rogen.

Med rätt väder och vind går det sedan fort fram till stugan. Så passa på att gå “i land” när leden passerar sjökanten. Utsikten är värd långa fikapauser. Rogenstugan ligger precis vid sjön, med bastun precis vid sjökanten. Lyxen att få basta efter två dagar utan dusch är minst sagt välgörande.

Fjällstugan är av samma sort som Storrödtjärnstugan, det vill säga att du slipper tänka på något annat än att titta på utsikten, laga mat, torka kläder och vara nöjd med dagen.

Dag 3 - STF Rogenstugan - Hävlingestugorna – 18km

Dagen blir en platt historia. Via sjösystemen tar man sig från Rogen till Hävlingestugorna. Mellan sjöarna skidar man i en skog med flera hundra år gamla tallar. Skog, sjöar och fjäll i bakgrunden gör detta till en ytterst njutbar utsikt.

Hävlingestugorna drivs av Länsstyrelsen, men har samma upplägg som stugorna som STF driver. Se nedan för länkar till mer information.

Här finns olika typer av storlekar på stugor att boka. Om det är fullt finns det alltid plats i den året runt-öppna vandrarstugan. En spartansk stuga som utöver sängarna är inredd med ett kök, en vedspis och sjöutsikt. Det är ett behagligt nöje att lägga sista kvällen på att elda i spisen och lyssna på tystnaden. Känslan av att vara väldigt långt bort är påtaglig även om det bara är 13 km till Grövelsjön.

Dag 4 - Hävlingestugorna till STF Grövelsjön Fjällstation - 13 km.

Sista dagen, sista morgonrutinen. Pulverkaffe och havregrynsgröt. På med kläderna som nu längtar till tvättmaskinen. Packa väskan en sista gång. Fram med sista lunchen och sista snackset. Sista biten tillbaka till Grövelsjön. Som tur var är leden till stor del uppför Långfjället, så man slipper komma tillbaka till Grövelsjön för snabbt. Och för varje kliv uppför berget blir utsikten bara bättre och bättre. Det är mycket minnesvärda 13 km.

Som vanligt är det glädjetårar och ett enormt sug efter en stor middag som väntar när skidorna lämnas tillbaka och resan hem till vardagen börjar. Detta är en relativt enkel tur, men den enorma omgivningen och känslan av att vara helt ensam i vildmarken gör det till en mycket minnesvärd upplevelse!

STFs fjällstugor behöver inte förbokas men det är smidigt att betala i förväg på STFs hemsida: https://www.svenskaturistforeningen.se/lara/artikelsamling-fjallstugor/betalning-i-fjallstuga/

Hävlingestugorna drivs av Länsstyrelsen och mer information om det hittar du här: https://www.lansstyrelsen.se/dalarna/besoksmal/stugor-i-dalafjallen/havlingestugorna.html

Och vad kostar det? Resa till Grövelsjön inte inkluderat. Hyra av turskidpaket på STF Grövelsjön 4 dagar: 610 kr Boende: Stuga hos STF kostar 350 kr per natt om man betalar i förväg via svenskaturistforeningen.se och är medlem i STF. Vandrarstugan hos Hävlingen kostar 200kr/natt. Mat: 7 portioner frystorkad mat, havregrynsgröt till frukost och lite fika och snacks. 800 kr

Det blir en 4 dagars all-inclusive för 2 310 kr. Inte illa!

Vi använder Cookies för att förbättra vår sida och ditt äventyr. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen.
OK

INTO THE WILD


Vi är rädda om den fina natur vi har och vill kunna njuta av den under en lång tid framöver. Därför säljer vi bara produkter och tjänster som vi tror på och som du kommer kunna använda under en lång tid framöver. Välkommen att besöka vår upplevelsebutik i Borås. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök vår Instagram
Besök vår facebooksida
Besök oss på Youtube

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10–18
LÖRDAG 10–15 · SÖNDAG 11–15

VILDLANDSFABRIKEN AB · GETÄNGSVÄGEN 38
504 68 BORÅS, SVERIGE · TEL: 033-41 15 66
0704-93 74 46 · KUNDSERVICE@VILDLAND.COM

Bli prenumerant och få 150 kr rabatt vid ett köp för minst 1500 kr.

Signa upp här för äventyrsinspiration, kommande events och erbjudanden som vi hoppas kommer förgylla ditt friluftsliv!

När du registrerat dig skickar vi en kod till din e-postadress som du använder vid din beställning för att få 150 kr rabatt.